Μάθετε πώς να δοκιμάζετε το ελαιόλαδο και να ανακαλύπτετε τη γεύση και τα αρώματά του.
Διαδικασία
Στάδιο 1
Στάδιο 2
Στάδιο 3
Στάδιο 4
Βασικές αρχές γευσιγνωσίας
Χαρακτηριστικά ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας
Ένα ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας ξεχωρίζει για το φρουτώδες άρωμά του και τη γεμάτη γεύση του. Το φρουτώδες χαρακτηριστικό απελευθερώνει ποικίλα αρώματα όπως φρεσκοκομμένο γρασίδι, άνθη ελιάς, ντομάτα, μήλο, αγκινάρα, αμύγδαλο, άγρια βότανα και φρούτα του δάσους. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από μία ήπια έως έντονη αίσθηση πικρού στο στόμα και πικάντικου στο λαιμό.
Χαρακτηριστικά ελαιολάδου κατώτερης ποιότητας
Ένα ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας μπορεί να παρουσιάζει ένα κοινό ελάττωμα όπως το «ταγκό», το οποίο δημιουργείται όταν το ελαιόλαδο έχει υποστεί μία έντονη διαδικασία οξείδωσης. Στη μύτη το ταγκό απελευθερώνει μία δυσάρεστη οσμή τηγανισμένου λαδιού. Άλλα ελαττώματα μπορεί να είναι το «κρασώδες-ξυδάτο» που παραπέμπει σε ένα κακής ποιότητας κρασί ή ξύδι, ή το «μουχλιασμένο» που έχει αντίστοιχη γεύση ή ακόμα το «ατροχάδο» και η «μούργα».
Βασικές αρχές γευσιγνωσίας
Η καλύτερη ώρα για να διεξάγετε τη διαδικασία γευσιγνωσίας είναι σε απόσταση από γεύματα, δηλαδή το πρωί ή το απόγευμα. Συνίσταται να μην καπνίζετε, πίνετε καφέ ή/και αλκοολούχα ή αρωματικά ποτά καθώς και πολύ γλυκά ή αλμυρά φαγητά τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη διαδικασία δοκιμής. Συνίσταται επίσης να μη χρησιμοποιούνται κολόνιες, σαπούνια ή άλλα καλλυντικά με έντονη οσμή που μπορούν να διαταράξουν την οσφρητική σας ικανότητα. Προτείνεται να δοκιμάζετε από 2 έως 5 διαφορετικά ελαιόλαδα τη φορά.